גבולות

גבול הצפון

נטפס אל הרכס שהיווה מאז ומתמיד גבול טבעי בין ארץ ישראל לבין לבנון: רכס סולם צור.
נערוך תצפיות אל הגבול ונצא לטיול רגלי מעגלי על מצוקי רכס אדמית אל מול כל הגליל העליון. ההליכה על המצוק תביאנו במהרה לקשת האבן המפורסמת שהינה מערה שתקרתה קרסה ואנו נלך על מה שנותר ממנה...
אירוח בדואי בערב אל עראמשה וסיפור הישוב והשבט, או – סעודת מלכים ואירוח כורדי בבית משפחה במושב על הגבול וסיפור המסע הגדול של אם המשפחה לעיראק וכורדיסטאן ואיך היא שבה משם...
סיום במעבר הגבול ראש הנקרה ובנקרות שגלי הים מתנפצים לתוכם.

גבולות דתיים בירושלים

נפתח את סיורנו בבית העירייה עם מפגש עם איש מועצת העיר או פעיל ציבור על קווי התפר החברתיים החוצים את העיר מבחינת אוכלוסיות שונות.
נמשיך לאירוח בבית אשה חרדית. מפגש בלתי אמצעי אתה ועם תפיסת עולמה יכניס אותנו לעולם אחר, עולם מקביל לעולמנו.
הגבולות ימשיכו להיטשטש (או אולי דווקא לגבוה) כשניכנס למגוון שכונות שונות במרכז בעיר ירושלים (לפי הרכב הקבוצה וגודלה) כגון: גאולה ומקור ברוך, סנהדריה או מאה שערים, נחלאות וכו'.
סיום צבעוני ומלא טעמים וניחוחות בשוק מחנה יהודה המפגיש את כל הזרמים היהודיים בעיר באתר קולני וססגוני אחד ויוצר את "המעורב הירושלמי" הגדול.

גבולות פוליטיים או תרבותיים בירושלים

מהו הקו העירוני בירושלים? איזו שכונה נחצתה לשניים ואיך הגיעה תקרית השירותים עד לאו"ם? מה זרקו חיילי צה"ל והליגיון הירדני זה לעבר זה משני צידי רחוב עשאל ומה אירע לשיניים התותבות של הנזירה מנוטרה-דאם.
הסיור לאורך הקו העירוני שחצה את העיר לשתי ערים נפרדות ישלב גם תצפיות מרהיבות מטיילת ארמון הנציב ו/או מהר הזיתים או מהר הצופים.
בסיור ננסה להפגיש גם פעילי ציבור משני צידיה השונים של העיר ונדון במשמעויות העכשוויות של חיבור העיר לאחר ששת הימים ולאחר בניית חומת ההפרדה בשנות האלפיים, על המצב הדמוגרפי, כלכלי, תעסוקתי, על מעגלי הזהות של אוכלוסיות העיר השונות והאם בעתיד החיבור יאוחה או ייפרם שוב ומהן התכניות העתידיות לפיתוח העיר על חלקיה השונים.
את הסיור נמליץ לסיים במסעדת הגג של הנוטר-דאם או בתערוכה בנושא גבולות ואוכלוסיות בקונפליקט במוזיאון קו התפר בעמדת תורג'מן.

מפגש ארבעת הגבולות בים האדום

נצא מאילת לטיול אחה"צ (בשעות הקרירות של היום לפני שקיעה) או עם אור ראשון ממש לפני זריחה אל פסגתו של הר צפחות – ההר המרשים והקרוב ביותר למי הים האדום.
מראש ההר נשקיף לעבר מפרץ אילת ואל ארבע המדינות שסביבנו: מצרים ומדבר סיני ואי האלמוגים; ערב הסעודית והגבול שלה עם עקבה וירדן; וכמובן – אילת והערבה הישראלית.
מהפסגה המרשימה נבחין גם בסיבה לכינוי: "ארץ הדייקים" ובדרך לפסגה נחפש את דמות "הצב" ואת תופעות הגאולוגיה המרשימות של הרי אילת.
שקיעה או זריחה מרשימות יצבעו את מפרץ האלמוגים בצבעי טורקיז שונים ואנו נרד אל מול הרי אדום לעבר חוף הים ללא שובע מהמראות ממרשימים.

מפגש שלושת הגבולות בגולן

נטייל בדרום רמת הגולן, במקום שבו נפגשות שלוש מדינות: ישראל, סוריה וירדן.
נפתח בתצפית אל שלוש המדינות ממפגש הגבולות, נשמע על הנהרות (רוקד וירמוך) כגבולות טבעיים ועל הגדרות ואזורי ההפרדה ופירוז הנשק כגבולות מלאכותיים. נקבל סקירה עדכנית על המצב בסוריה כיום לאחר שנות מלחמת האזרחים וכן על מצב המים ושאיבת המים מהירמוך ומהכנרת במסגרת הסכם השלום עם ירדן.
נמשיך בטיול טבע (מומלץ מאד בעונת הפריחה בגולן: ינואר – אפריל) בנחל מיצר, נהנה מפריחה מרשימה וממפל זורם לאחר גשמים.
אופציה חלופית: ירידה ממצפה אופיר לקרן עין גב.
נסיים בהליכה במי המג'רסה או – מטבילה במרחצאות המרפא החמים והמפנקים בחמת גדר נשמח לארגן לכם ארוחת צהריים עשירה וטיפולי ספא מפנקים.

עוטף עזה

נפתח את הבוקר בארוחת בוקר באנדרטת חץ שחור ובסיפור ההסתננויות ופעילויות התגמול בשנותיה הראשונות של המדינה. נתצפת לעבר שכונות רצועת עזה הצפון-מזרחיות ונדון בתהליכים העכשוויים ברצועה ובעוטף.
נמשיך לסיור קצר ומפגש עם תושבים בקיבוץ ניר-עם או בגברעם ונתרשם ממפעל המים האזורי, ממורשת העבר ומהמצב הנוכחי.
נמשיך את היום במושב צמוד הגדר הקרוב ביותר לצפון הרצועה: נתיב העשרה, בו נפגוש פרויקט אומנותי מרהיב על החומה הצמודה למושב.
נסיים את היום בארוחת ערב מפנקת במיוחד בביתה של ענת בקיבוץ ארז – נשמע את סיפורה האישי ונטעם ממטעמי מטבחה המפורסם (-: